Achter de schermen: hoe de WaowDeals-ploeg succes nastreeft

Trainen op hartslag. Zo pak je het aan
11 september 2018
Achter de schermen: hoe de WaowDeals-ploeg succes nastreeft
18 september 2018

Achter de schermen: hoe de WaowDeals-ploeg succes nastreeft

De rensters van WaowDeals Pro Cycling komen zo nu en dan naar het Cycle Performance Centre, onder andere voor fietspositiemetingen. Dat werk luistert heel nauw, maar is onzichtbaar en verschuift naar de achtergrond als de rensters in koers successen nastreven. Aan het bijna-einde van een vruchtbaar jaar, met vele overwinningen, nemen we een kijkje achter de schermen bij het WaowDeals-team in de Lotto Belgium Tour.

De laatste jaren zien we de profrensters van WaowDeals Pro Cycling regelmatig in het Cycle Performance Centre, onderdeel van SMC SportMáx. Met name aan het begin van het seizoen, als er nieuwe rensters zijn gecontracteerd en er nieuw materiaal van sponsoren is aangekomen. De rensters moeten op de juiste wijze op de fietsen worden gezet. En ook krijgen zij een sportmedisch onderzoek. Tussendoor komen de rensters terug voor checks en allerhande advies.

In de koers moet al het voorbereidende werk zich terugbetalen. Klassementstruien verzamelen, ritoverwinningen boeken; daar gaat het per slot van rekening om. In de Lotto Belgium Tour heeft de WaowDeals-ploeg haar laatste etappekoers van het seizoen. Het is een goed moment om nog even van de sfeer te proeven. Al snel blijkt dat die wel goed zit, want bij ons bezoek heeft het team meerdere rensters die de eindzege voor het grijpen hebben.

De voorbereiding

We zien hoe de stafleden voor de teambus op het parkeerterrein in Moorslede in alle rust de Ridley-fietsen opstellen. Mechanieker Martijn controleert onder meer de bandenspanning en of de batterijen voor het elektronisch schakelen functioneren. De rensters komen na een bespreking de bus uit en ontfermen zich over hun fietsen. Op de bovenbuis worden spiekbriefjes geplakt. Daarop staan de lastige koersmomenten aangetekend, in combinatie met het kilometerpunt.

Strakke gezichten

We zien strakke, gespannen gezichten, onder andere bij Riejanne Markus. Afgelopen zomer kwam ze nog vanuit Noord-Holland – haar thuis – naar Eindhoven gefietst voor een extra check. Ze wilde haar positie op de wegfiets nog eens nameten. Ook zien we Pauliena Rooijakkers. Zij nam aan het begin van het jaar uitgebreid de tijd voor een dynamische positiemeting op zowel de weg- als tijdritfiets. De Brabantse staat bekend om haar kracht. “Je zoekt de optimale houding waarin je je kracht maximaal kwijt kunt. Daar helpt het Cycle Performance Centre bij.”

Startschot

Na het tekenen van het startblad en het startschot zetten de rensters koers richting Dadizele. En wij? Wij schuiven aan bij ploegleider Jeroen Blijlevens, die voor ons een plaats op de bijrijdersstoel van de volgwagen heeft gereserveerd. Hij zegt met ons mee te hopen op een mooie, sportieve rit. Eentje waarin al die uren sleutelen aan de juiste fietspositie z’n vruchten afwerpen. Jeroen vertelt ons over de tactiek die ertoe moet bijdragen dat de zes in het opvallende WaowDeals-groen aan het langste einde trekken.

Rotem in de aanval

Na de neutralisatie is er een break, tot vreugde van Jeroen Blijlevens. Waarom? Rotem Gafinovitz zit erbij. De Israëlische van de WaowDeals-ploeg rijdt een groot deel van de etappe met vijf anderen aan kop van de koers. Movistar, de ploeg van de leider in wedstrijd, is niet vertegenwoordigd. Dat betekent dat WaowDeals Pro Cycling in het peloton vrij gemakkelijk achterover kan leunen. De Spanjaarden moeten, als zij dat willen, het vuile werk opknappen.

Slotakkoord

In de slotfase worden de vluchters ingerekend. Jeroen coacht zijn rensters vanuit de volgwagen en behoedt hen voor gevaren op het parcours. Hij dringt erop aan dat zijn rensters de kort geklasseerde klassementsvrouwen bijstaan en van voren houden. Bij een demarrage of valpartij moeten zijn WaowDeals-troeven goed gepositioneerd zijn. Wie weet kunnen de rensters, als zich een kans voordoet, zelf nog voor een mooi slotakkoord zorgen.

Sprinten en herstellen

De etappe eindigt uiteindelijk in een massasprint. Bijna is het Monique van de Ree die daarin nog succes heeft. Zij sprint naar een tweede plaats achter Lotte Kopecky, die ook de leiding neemt.  Na de finish verzamelen de rensters zich bij de bus en begint het herstel voor de dag van morgen. Op de Tacx-trainer rijden zij uit om het zuur in de benen snel af te voeren. Na een kort onderhoud stappen de rensters in de bus en gaan ze naar het hotel voor de volgende etappe.

Apetrots

Een dag later zijn we in het Cycle Performance Centre apetrots als we vernemen dat Jeanne Korevaar op weg is naar succes. Op minder dan anderhalve kilometer van de finish in de tweede etappe gaat ze van kop af aan en geeft ze vol gas. Ploeggenoten laten een gaatje vallen en stoppen af. Jeanne twijfelt niet, rijdt de longen uit haar lijf en houdt de sprintende meute af. Ze pakt de dagzege en rijdt zich in de jongerentrui. Hoe mooi is dat!

  • Een goede fietspositie is niet alleen voor profs relevant, maar voor alle fietsers. Op deze manier voorkom je onder meer knie- en rugblessures. In het Cycle Performance Centre van SMC Sportmáx verrichten specialisten dagelijks fietspositiemetingen. Deze zijn handig voor als je bijvoorbeeld net begint met fietsen, een nieuwe fiets hebt aangeschaft of het beste uit jezelf wilt halen in een granfondo of cyclosportieve tocht.
  • Een sportmedisch onderzoek is niet alleen voor profs relevant, maar voor alle fietsers. Het onderzoek geeft inzicht in de fysieke capaciteiten van een sporter en laat zien of het leveren van een dergelijke inspanning medisch verantwoord is. In het Cycle Performance Centre van SMC SportMáx nemen specialisten dagelijks sportmedische onderzoeken af.
Deel en like ons: