Hooikoorts

De belangrijkste verschijnselen van hooikoorts zijn: jeukende of kriebelende neus, niezen, neusverstopping, tranende ogen en lichte benauwdheid. Deze symptomen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn en worden veroorzaakt door een reactie op lichaamsvreemde stoffen; allergenen. De allergenen bij hooikoorts zijn pollen. Pollen zijn een onderdeel van de levenscyclus van planten. Als de pollenkorrels rijp zijn, dan komen ze bij droog en warm weer vrij in de buitenlucht, waarna wij er mee in contact komen via onze slijmvliezen en ademhaling. Het contact tussen deze pollen en de slijmvliezen veroorzaakt een reactie waarbij onder andere histamine vrijkomt. Dat kan bij sommige mensen een ontstekingsreactie veroorzaken en tot bovenstaande klachten kan leiden.

Ongeveer 20% van de mensen heeft ooit gedurende enkele jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. De periode van het jaar waarin je last hebt hangt samen met de bloeiperiode van de plant (of boom of gras). Zo begint het voor sommigen al in januari als de hazelaar en de els bloeien. Voor de meeste mensen begint de allergische periode in april als de berk gaat bloeien of zelfs van april t/m oktober als het gras groeit. Door de periode waarin je klachten hebt te combineren met de pollenkalender kun je vaak de diagnose al stellen en is aanvullend onderzoek niet nodig. Bij twijfel kan een bloedtest of een huidpriktest gedaan worden om te bepalen op welke pollen u reageert.hooikoorts.jog

 

De behandeling bestaat voor het grootste deel uit het vermijden van contact met de pollen. Bescherm je ogen door het dragen van een zonnebril; probeer je (slaap)kamer pollenvrij te houden (ramen en deuren dicht; doe kleding direct in de was nadat je in contact bent geweest met pollen; neem voor het slapen een douche; regelmatig stofzuigen; beddengoed regelmatig wassen); verwijder planten, bomen en struiken waarvoor je allergisch bent uit je tuin. Als het regent dan worden de pollen uit de lucht gespoeld. Dat kan een moment zijn om de ramen open te zetten als je wilt luchten en dat kan een goed moment zijn om toch te gaan trainen. Het is daarom raadzaam om op de hoogte te zijn van de weersverwachting en de hooikoortsverwachting, zodat je eventuele voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Er zijn tegenwoordig ook App’s die u hierover kunnen informeren.

Bij onvoldoende resultaat van de preventieve maatregelen kun je de symptomen onderdrukken met medicatie. Zo zijn er medicijnen die afgifte van histamine remmen (zoals tabletten met cetirizine en loratadine) en er zijn medicijnen die de ontstekingsreactie remmen (corticosteroïden neusspray, zoals budesonide, fluticason en mometason). Echt genezen kan meestal niet. Wel is het mogelijk om iemand minder allergisch te maken; desensibiliseren. Dat is een immunotherapie waarbij allergenen in steeds hogere concentraties worden toegediend waarbij verondersteld wordt dat de allergische reactie dan steeds minder heftig wordt. Deze therapie kan 3-4 jaar duren en werkt soms heel goed, maar soms, helaas, ook helemaal niet. Uw dokter kan bepalen of u hiervoor in aanmerking kunt komen.

Hooikoorts kun je helaas niet voorkomen maar wel beperken door contact met de allergenen te vermijden. Hopelijk zijn alle maatregelen niet nodig en kunnen we met zijn allen volop genieten van mooi lenteweer!

primi sui motori con e-max

 
 

bel ons

040 - 888 6040
(blessures)

040 - 333 3026
(keuringen, CPC, fietspositie metingen)

contact

laat ons contact opnemen
of
kom ons opzoeken

Bel mij terug

Naam*
Vul uw naam in a.u.b.

Telefoonnummer*
Vul uw telefoonnummer in a.u.b.

Ongeldige invoer

Contactgegevens

Sportcomplex
Eindhoven-Noord
Vijfkamplaan 8
5624 EB Eindhoven

Locatie Veldhoven
route 207 (via de zij-ingang)
De Run 4600
Postbus 7777
5500 MB Veldhoven