Cycle Performance Centre & SEG Racing Academy

De najaarsblues uitstellen? Knoop er nog een trainingsmaand bij aan 
23 oktober 2018
Hardnekkige achillesblessure, wat nu?!
9 november 2018

Cycle Performance Centre & SEG Racing Academy

SEG Racing Academy is sinds 2015 actief in de belofte categorie van het wielrennen. De wielerploeg richt zich op het ontwikkelen van grote wielertalenten en helpt hen zich voor te bereiden op een mogelijke profcarrière als wielrenner. De afgelopen jaren hebben al verscheidende renners de stap gemaakt naar het profbestaan, zo ook Fabio Jakobsen.

Jakobsen wint zowel in 2016 als 2017 het Nederlands kampioenschap U23 als renner van SEG en sprint ook naar diverse andere overwinningen. Later in het jaar (2017) tekent hij een profcontract bij Quick Step Floors en heeft ondertussen al 4 overwinningen als professioneel wielrenner achter zijn naam staan. De Italiaan Edoardo Affini won afgelopen jaar de Europese titel tijdrijden en werd Italiaans kampioen tijdrijden U23. Ook hij rijdt vanaf volgend seizoen in de hoogste divisie van het mannen wielrennen mee. Hij tekende afgelopen seizoen voor het World Tour team Michelton – Scott.

Het Cycle Performance Centre is de sportmedische partner van SEG sinds de oprichting in 2014. Renners van SEG Racing bezoeken ons geregeld voor fietspositiemetingen, inspanningstesten of voor een blessureconsult. Met een inspanningstest en het goed afstellen van de racefiets en/of tijdritfiets wordt de basis gelegd voor het nieuwe wielerseizoen. De performance coaches van SEG kunnen met deze data zorgen voor de juiste trainingsprikkels door het gehele seizoen heen.

SEG renner Thymen Arensman en performance coach Vasilis Anastopoulos stelde we een aantal vragen over het belang van de fietspositiemeting en inspanningstest. Daarnaast blikken we vooruit op de wintermaanden en we hebben een aantal tips voor de jonge wielertalenten onder ons.

Thymen Arensman

Thymen wat een jaar voor jou! De tweede plaats in Tour l’Avenir en je nam deel aan het WK U23. Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar?

Ik kijk met een tevreden en gelukkig gevoel terug naar afgelopen jaar! Er is een hoop werk verricht met mooie, maar ook zware momenten. Desondanks heb ik hele mooie resultaten neer kunnen zetten! Deze mooie resultaten geven mij veel motivatie om hard te blijven werken en beter te worden!

Hoe belangrijk zijn de tussentijdse (VO2max) metingen nu voor jou zo midden in het seizoen?

De tussentijdse meting was erg belangrijk voor mij. De meting was in één van de eerste weken na mijn zware val in de Giro (U23), ik zat pas net weer terug op de fiets. Door de test wist ik precies waar ik stond en waar ik aan moest werken! Hier lag de basis voor de 2e plek in Tour de L’Avenir!

Hoe zien de wintermaanden er voor jou uit?

Op het moment zit ik alweer vol in het cross seizoen en ik draai een bijna volledig cross seizoen dit jaar. Ik doe dit vooral omdat ik het leuk vind, maar ook omdat het een goede voorbereiding is voor de weg waar ik na het WK in Bogense weer aan ga beginnen!

Wat zijn de doelen voor komend wielerseizoen?

Vooral hard blijven werken, verbeteren, eventueel resultaten behalen, dit jaar proberen te verbeteren en natuurlijk mijn teamgenoten helpen waar nodig!

Vasilis Anastopoulos

Vasilis. Hoe kijk je terug op afgelopen seizoen, hoe succesvol was het?

Dit was zonder twijfel ons beste seizoen sinds de start van het project SEG in 2015. Iedereen kan zeer tevreden zijn met de 39 overwinningen en de meerdere geweldige teamprestaties spreken voor zich.

Op welk trainingselement focust een SEG renner zich tijdens de wintermaanden?

De voorbereiding in de wintermaanden is de belangrijkste periode van het seizoen. Tijdens deze periode proberen we de zwakke punten bij renners zo veel mogelijk te verbeteren. In de loop van het seizoen hebben we van de renners al de nodige data verzameld, tijdens de testen, maar ook vanuit de races. De focus ligt op het bouwen van een zo sterk mogelijk ‘’fysieke fundering’’ en het verbeteren van de aerobe capaciteit. De training zal de renner helpen om de zwaardere trainingen die later in de voorbereiding aanbodkomen beter te absorberen.

Een aantal talentvolle renners hebben afgelopen jaar de stap naar de elites gemaakt. Het team kan dus wel wat ‘’vers bloed’’ gebruiken. Hoe ziet het  traject er voor een nieuwe SEG renner uit?

Elk jaar krijgen we tijdens de zomermaanden diverse aanvragen van renners die zich bij ons willen aansluiten. Onze scouting maakt een eerste selectie van de renners en laat ze vervolgens een specifiek protocol rijden bij het CPC. De lab resultaten en het testrapport van het CPC spelen samen met de race resultaten van de renner een rol in de uiteindelijke selectie.

Tips voor de jonge talentvolle renners?

Zorg er allereerst voor dat je juist op de fiets zit. Eet gezond, rust voldoende en train onder de begeleiding van een coach dag in, dag uit. Dat is het enige geheim voor succes.

Meer weten over inspanningstesten of fietspositiemetingen kijk op onze website of bel ons gerust op via contact.

Deel en like ons: