De Omloop der Kempen

FIT aan de start
10 mei 2019
Cycling & Science
17 juni 2019

De Omloop der Kempen

Aankomend weekend is het weer zo ver, het is weer tijd voor de Omloop der Kempen! Ook komend jaar zijn we vanuit SMC SportMáx het gehele weekend van de partij als medisch partner. Het belooft een weekend te worden met alles erop en eraan. De elite dames rijden op zaterdag, de  heren rijden op zondag en er is ook een programma voor de recreant en breedtesporter.  

SMC SportMáx is niet voor niets medisch partner van de Omloop der Kempen. De specialisten van het Cycling Performance Centre (onderdeel SportMáx) leveren praktisch toepasbare verbeteringen om gezonder te fietsen en prestaties te verbeteren. Denk daarbij aan (on)gezonde aanpassingen van het hart, het sportmedisch onderzoek, dynamische fietspositiemetingen, de Power Profile test en sportmedisch advies. De kennis die opdoen, is zeker niet alleen bedoeld voor de (top)sporter maar ook voor de persoon die gezond en verantwoord wil bewegen.

Niet alleen voor de topsporter

“Ook voor de recreatieve sporter kunnen wij een hoop betekenen zegt sportcardioloog Jan Hoogsteen. Want sporten is en blijft gezond als je het maar op een verantwoorde manier doet.” Ook Sportarts Edwin Achterberg kent de kwalen en de valkuilen: “Er zijn twee periodes dat we veel sporters zien met blessures. Dat is in het voorjaar als het beter weer wordt en na de zomervakantie. Vaak ontstaan blessures door overbelasting. Daarom kan het raadzaam zijn om de balans tussen belasting en belastbaarheid goed in kaart te brengen middels een sportmedisch onderzoek. De resultaten hiervan kun je overigens ook gebruiken om gericht naar een volgend doel toe te werken.’’ Een ander voorbeeld: Een goede fietspositie is belangrijk. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En het voornaamste van alles: hoe vind je de juiste houding?

Ideale krachtenbalans
Als je langdurig op de racefiets, mountainbike of tijdritfiets zit, vraagt dat om een ideale krachtenbalans. Alle spieren in het lichaam moeten zo goed mogelijk een bijdrage aan de sportprestatie kunnen leveren. Het wordt nog belangrijker als je je realiseert dat fietsen een repetitieve bezigheid is. Je maakt immers steeds dezelfde beweging, soms wel een paar uur achter elkaar. Als je een bepaald gewricht op een verkeerde manier belast, en dat keer op keer, is de kans groot dat je in de lappenmand terechtkomt.

Dynamische fietspositiemeting
Hoe wij problemen voorkomen of bestrijden? Met een dynamische fietspositiemeting. Daarbij brengen we je fietsbeweging in beeld en krijgen we gedetailleerde informatie over de manier waarop je fietst. Op die manier kunnen we ongemakken linken aan je lichaamshouding en afstelling van de fiets. Neem bijvoorbeeld een te hoge of te lage zadelstand: die kan de oorzaak zijn van een knie- of rugblessure. Als het stuur in een verkeerde stand staat, ontstaan vaak nek-, schouder- en/ of armklachten. Uiteraard houden we bij de meting rekening met je wensen en doelen. De ene fietser is wedstrijdgericht en zit graag dieper, de ander wil ontspannen toeren en heeft baat bij een comfortabele houding.

Deel en like ons: