Hoe Peter Lenderink (SEG Racing) de draad oppakt na een vaatprobleem

Trainen op hartslag. Zo pak je het aan
5 september 2018
Trainen op hartslag. Zo pak je het aan
11 september 2018

Hoe Peter Lenderink (SEG Racing) de draad oppakt na een vaatprobleem

Wat wielrenners als Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam en Annemiek van Vleuten gemeen hebben? Ze kampten ooit allemaal met een vernauwde liesslagader en werden er succesvol aan geholpen. Ook Peter Lenderink had de moed zich te laten opereren, alleen konden specialisten zijn klachten niet verhelpen. “Spijt van de ingreep heb ik niet. Ik weet dat we met de operatie alles hebben gedaan om mij terug op niveau te krijgen.”

In 2016 staken de klachten bij Lenderink de kop op, tegelijkertijd met een val in de Tour de l’Avenir. “M’n linkerbeen blokkeerde als ik op hoge intensiteit fietste. Het vervelende gevoel straalde uit naar onder meer m’n bil en onderrug. Het zijn typische klachten die horen bij een vaatprobleem, een veelvoorkomende wielerblessure. Maar door die val werd daar in mijn geval niet meteen aan gedacht en werd gezocht naar andere oorzaken.”

Later dat jaar kwam Lenderink, toendertijd succesvol renner bij SEG Racing, terecht bij Dr. Goof Schep, één van de meest vooraanstaande sportartsen als het om deze bloedvatproblematiek gaat én verbonden aan het Cycle Performance Centre. Na een echo, fietstest en MRI-scan werd de diagnose gesteld: een beknelde liesslagader. “In de hogere hartslagzones moest m’n rechterbeen een deel van het werk van mijn linkerbeen overnemen.”

Vertrouwen in goede afloop

“Toen stond ik voor de keuze: opereren of niet? Het was een moeilijk te nemen beslissing. En toch ook weer niet. Lastig is het, omdat je na de ingreep moet revalideren en je blijft in twijfel: haal ik ooit weer m’n oude niveau terug? Gemakkelijk is de keuze omdat je altijd voor de wielersport hebt geleefd en er alles voor hebt gedaan. Ik wilde de handdoek niet zomaar in de ring gooien na tegenslag.”

In april 2017 vond de operatie plaats. Lenderink knokte en knokte, meer dan hij ooit had gedaan om het hoge niveau in de wielersport te halen. “Ik bleef echter hetzelfde gevoel van vóór de operatie houden. Na een half jaar, de periode die ik het herstel van de blessure moest gunnen, merkte ik weinig vooruitgang en begon het mentaal te knagen.”

Gemoedsrust

In mei 2018 ging hij terug naar de vaatchirurg en maakte hij zijn twijfels bespreekbaar. De uitkomst van een MRI-scan bevestigde zijn vermoedens: het bloedvat was weliswaar schoongemaakt en had nu een gezonde diameter – sporten op ‘normaal’ niveau is geen enkel probleem – echter belemmert het omliggend bindweefsel het bloedvat om optimaal te verwijden bij maximale inspanning. Topsport, waarin elke procent telt, is daardoor geen reële optie meer. Lenderink besloot daarop om na het Nederlands kampioenschap wielrennen zijn fiets aan de haak te hangen.

“Het was een moeilijk besluit, maar het was ook goed voor m’n gemoedsrust. Ik wist dat ik er met de operatie alles aan had gedaan om de klachten te verhelpen. De motivatie en het vertrouwen zijn voortdurend groot geweest. Ik had steeds de succesverhalen van Kruijswijk en Ten Dam voor ogen gehouden. Ik weet ook dat iedereen er alles aan heeft gedaan om me erbovenop te helpen en ben blij met alle steun. Als het dan niet lukt, dan zit er niets anders op dan je erbij neer te leggen.”

Door naar universiteit

Sinds zijn stop heeft Lenderink, op het wereldkampioenschap bij de junioren in Ponferrada (2014) nog derde, de fiets niet meer aangeraakt. “Ik ben eerst lekker op vakantie gegaan en heb nu het vwo weer opgepakt. Tijdens m’n wielerloopbaan heb ik avondschool gevolgd en ben ik voor vier vakken op het vwo geslaagd; nu wil ik de andere vier vakken afronden. Volgend jaar wil ik door naar de universiteit om daar een opleiding te volgen waarmee ik straks andere mensen kan helpen.”

  • DOE DE SELF-CHECK | Het blijkt niet altijd eenvoudig om een vaatprobleem vast te stellen. In veel gevallen denken sporters, huisartsen en fysiotherapeuten aan een andere oorzaak. Daardoor duurt het langer voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Heeft u ook beenklachten? Dan kunt u met een handige online self-check inschatten hoe groot de kans is dat een vaatprobleem de veroorzaker is. Het invullen duurt amper drie minuten.
  • VAATPROBLEEM? DOE EEN FIETSPOSITIEMETING | Bij een vaatprobleem moet de heuphoek een stuk groter worden om de afknikking minder te laten worden. Om dit goed te realiseren en toch nog redelijk op de fiets te zitten, kan een fietspositiemeting zinvol zijn. Het Cycle Performance Centre van SMC Sportmáx is gespecialiseerd in fietspositiemetingen en geeft daarbij goede adviezen.
  • DE SPECIALIST BIJ VAATPROBLEMEN | Dr. Goof Schep, sportarts in het Máxima Medisch Centrum, is de Nederlandse specialist op het gebied van vaatproblemen bij sporters. Het Cycle Performance Centre van SMC Sportmáx werkt nauw samen met het Máxima Medisch Centrum. En dus draait Goof Schep met grote regelmaat zijn diensten in het Cycle Performance Centre. Hij helpt u graag van de problemen af.
Deel en like ons: