Sportpsychologische training en begeleiding

Sportpsychologische training en begeleiding

In de top zijn de verschillen vaak klein. Op het mentale vlak valt dan juist vaak nog winst te halen. Hoe blijf je op belangrijke momenten gefocust? Hoe ga je om met wedstrijdspanning? Hoe herstel je van een lastige blessure? Met behulp van mentale training leer je vaardigheden die daarbij helpen, zodat je jouw optimale sportprestatie kan bereiken. Onze sportpsycholoog werkt evidence-based en multidisciplinair waarbij hij o.a. samenwerkt met sportartsen, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen. Persoonlijke aandacht is belangrijk in een traject, dat kan face-to-face of online. Observaties bij trainingen en wedstrijden zijn regelmatig onderdeel van een traject om een beeld te krijgen van de omgeving van een sporter of coach.

Checklist: Is sportpsychologische training en begeleiding iets voor mij?

 • Kun jij je aandacht richten op je taak ondanks afleiding, vermoeidheid of verveling?
 • Weet jij hoe je het beste kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden, taken, personen en verantwoordelijkheden?
 • Durf jij beslissingen te nemen en je mening uit te spreken?
 • Communiceer je doeltreffend met mensen in je omgeving en doe je dat op een gepaste manier, zowel non-verbaal als verbaal?
 • Ben jij doelgericht, door middel van een goede verdeling van je tijd, inzet en middelen?
 • Laat jij je niet uit het veld slaan bij tegenslag?
 • Maak je regelmatig een plan van aanpak om een (sportief) doel te bereiken?
 • Blijf jij presteren onder druk en weet je om te gaan met stress en spanning?
 • Heb jij vertrouwen in jezelf tijdens (sportieve) uitdagingen en lastige situaties?
 • Denk jij kritisch na over wat je deed, dacht en voelde, zodat je daar een volgende keer van kunt leren?

Is je antwoord “ja” op elke vraag: ga zo door!

Wil je nog beter worden of is je antwoord “nee” op één of meer van deze vragen, dan is sportpsychologische begeleiding wellicht iets voor jou. Neem gerust contact op!

Eerste afspraak

Het is mogelijk om binnen een week een afspraak te maken, tijdens het eerste gesprek bespreken we je vraagstelling, onze werkwijze en de mogelijkheden. Je kunt een afspraak maken via SMC SportMáx of CPC.

Extra info

Verhinderd? Annuleer je afspraak minstens 24 uur van tevoren. Bij annulering korter dan 24 uur van tevoren, behouden we het recht deze afspraak in rekening te brengen.

Diensten en tarieven

Het tarief is afhankelijk van de gekozen vorm van begeleiding: individuele training, begeleiding of coaching. De kosten voor het eerste gesprek (kennismaking- / intake) bedragen € 85,- (exclusief btw).  Tijdens het intakegesprek zal met je besproken worden welke vorm van begeleiding er ingezet zal gaan worden.

Je ontvangt particulier een factuur na de afspraak, sommige zorgverzekeraars vergoeden deze kosten deels:

 • FBTO – Module: Conditie en Fitheid
 • Interpolis – Meerhockey (collectief)
 • Zilveren Kruis Achmea (collectief)

Benieuwd of je zorgverzekeraar sportpsychologische training en begeleiding vergoed? Kijk op Vergoedingen sportzorg 2018.

Sportpsycholoog

Dr. Joost Pluijms is SCAS geregistreerd, SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en Onderzoeker Sportpsychologie VSPN. Joost kan helpen om je vaardigheden te leren waardoor je beter presteert onder alle omstandigheden. Hij geeft trainingen, lezingen en individuele coaching aan (top)sporters, teams, coaches en andere begeleiders rondom sporters. Joost promoveerde in 2016 op het kijk- en bewegingsgedrag van topzeilers aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte – in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 en 2016 – als ‘embedded scientist’ voor het Watersportverbond. Momenteel werkt hij o.a. voor het eerste elftal en beloften elftal van NAC Breda.