Vrijthof – Vrijthof ‘Deze hausse hadden we niet voorzien’

Cross-Training
18 maart 2019
Geplaatst voor het Nederland team
9 april 2019

Vrijthof – Vrijthof ‘Deze hausse hadden we niet voorzien’

De afgelopen jaren beleefden ze als een rollercoaster nadat eerst hun vader Jan en daarna Andrea, de vrouw van Mark van Abeelen, aan kanker overleden. In eerste instantie waren de broers Mark en Willem van Abeelen uit Hilvarenbeek lamgeslagen en verbouwereerd dat hen dit overkwam. Maar lang duurde dat niet, want ze wilden iets terug doen. Ze sloegen niet alleen hun eigen handen ineen, maar die van andere  fietsers uit de ATB-groep van Henk Baars en de Wielervereniging Diessen. Ze richtten een stichting op (Stichting JAndrea) om van daaruit mensen in beweging te brengen en initiatieven te ontplooien om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar kanker. Zaterdag 20 april 2019 is de eerste editie van de eerste tour: De Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge..

Door Harrie Wenting

“Pfff.” Als Willem van Abeelen naar de website van de Vrijthoftocht kijkt (www.vrijthofvrijthof.nl) stijgt zijn enthousiasme. Mark, die over zijn schouder meekijkt schudt zijn hoofd. “Dat we ATB’ers in beweging konden krijgen had ik wel verwacht. Ik trad wel eens op als begeleider als Willem weer eens een marathontocht reed, zoals in 2016 en 2017 de Noord-Zuid challenge over 465 offroad kilometer.  Maar nadat de Vrijthof Challenge in 20 minuten volgeboekt was, klopten wandelaars, hardlopers, wegrenners, Oldtimer-rijders en kinderen voor een kidstour aan de deur. Iedereen wilde graag op zijn eigen manier een bijdrage leveren. We zijn steeds uitgegaan van de mogelijkheden, alleen hanteren we bij de ATB tocht een strenge limiet van 500 deelnemers om het nog niet te groot te maken,” zegt Mark. Hij heeft nog steeds een dubbel gevoel aan de drukte die rond de tocht aan het ontstaan is, een half jaar na het overlijden van zijn vrouw Andrea.

Maar dat het wel eens groter kan worden dan voorzien, daar ziet het nu wel naar uit.

“Zaterdag 20 april is het zover,” legt Willem uit. “In de vroege ochtend vertrekken we met touringcars en vrachtwagens vanuit Hilvarenbeek naar Maastricht. Daar peddelt iedereen op zijn gemak naar het historische Vrijthof, waar het startschot gaat klinken. Als dan de stilte achterblijft, zoeken de deelnemers met GPS hun weg naar het Vrijthof in Hilvarenbeek. Precies 150 kilometer door bos en heide, met slechts hier een daar een stukje verhard. Via de heuveltjes bij Neeroeteren gaan de deelnemers in Lommel het kanaal over. Via rustposten in Bree, Luijksgestel en Hooge Mierde, komt uiteindelijk Hilvarenbeek in zicht. Daar is dan het Vrijthof door een eigen bouwteam al omgetoverd in finishlocatie, waar later op de dag ook de wandelaars, de hardlopers, de oldtimers en de kinderen aankomen. Op grote schermen komen er daarna livebeelden van de deelnemers voorbij.

Onder de deelnemers zijn er velen die hun eigen strijd tegen kanker voeren. Vanuit ervaringen met hun naasten of omdat ze zelf de ziekte hebben of hadden. Mede daarom is het bijzonder dat er vanuit SMC Sportmax een team deelneemt die hun sporen verdienen in kankeronderzoek.

Mark van Abeelen daarover: “Er zijn zoveel voorbeelden, dit gaat nergens een deur voorbij. Daarom kostte het weinig moeite om zoveel mensen hiervoor in beweging te krijgen. Elke cent die wij aan sponsoring binnen halen, gaat rechtstreeks naar het onderzoek van het KWF. Op zaterdagavond 21.00 uur, als de laatste deelnemers gefinisht zijn, gaan we al de eerste tussenstand hiervan bekend maken.”

De organisatie van de eerste Vrijthof-Vrijthof bike Challenge heeft de lat hoog gelegd op het serviceniveau voor de deelnemers. De route is minutieus in kaart gebracht, op de verzorgingsposten is veel voorradig en er is EHBO en technische bijstand onderweg. Het artsenteam van Sportmax kan onderweg voor medische bijstand ingeschakeld worden, mocht daar vraag naar zijn.

De leden van de Baars Bikers-groep uit Hilvarenbeek-Diessen en omgeving rijden gedoseerd voorin, in het midden, maar vooral ook aan het einde van het deelnemersveld. Om de veiligheid te waarborgen zijn er wel tijdslimieten ingesteld waarop de posten nog gepasseerd mogen worden.

De finish van de eerste deelnemers wordt zaterdag rond 14.00 uur op het Vrijthof in Hilvarenbeek verwacht, zo’n zes uur na de eerste start. De sluitingstijd om te finishen is om 21.00 uur.

Op de website www.vrijthofvrijthof.nl is ook info te vinden over een app waarmee de deelnemers realtime gevolgd kunnen worden.

Deel en like ons: