Achillespees onderzoek

Je voorbereiding op Alpe d’HuZes begint nu!
14 november 2018
Reijs Award toegekend aan sportarts dr. Goof Schep
29 november 2018

Achillespees onderzoek

Als sportmedisch adviescentrum houden wij ons niet alleen maar bezig met blessures en het afnemen van sportmedische onderzoeken. Achter de schermen houden diverse specialisten zich bezig met allerlei onderzoeken in verschillende onderzoeksvelden. Zo ook sportarts Michelle Breuer.

U heeft misschien eerder deze maand al een stuk van ons voorbij zien komen over het achillespeesspreekuur (TendoMáx) en hier werd gerefereerd naar een ‘’innoverend onderzoek’’ . Sportarts van SMC SportMáx Michelle Breuer de ‘dirigente’ achter het onderzoek vertelt ons er meer over.

Titel onderzoek: “Oefentherapie voor chronische mid-portion achilles tendinopathie; een vergelijking van twee oefenprogramma’s’’.

Achillespeesklachten ontstaan geleidelijk door een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid, zegt Breuer. Bij jonge sporters is de overbelasting en/of onvoldoende hersteltijd vaak de boosdoener, op latere leeftijd is geleidelijke afname van de belastbaarheid vaak het probleem. Het verraderlijke is dat je dat niet door hebt, tot er ineens klachten zijn.

Hoe zijn de klachten te behandelen?

‘’De balans tussen belasting en belastbaarheid moet worden hersteld. Hierbij is het van belang om het proces te begrijpen en te leren aanvoelen wanneer de belasting te hoog is voor de belastbaarheid. In de praktijk betekent dit dat de belasting (tijdelijk) moet worden verminderd en met gerichte oefeningen gewerkt moet worden aan de belastbaarheid van de pees. Daarnaast is het essentieel om de onderhoudende factoren aan te pakken (bijv. platvoeten, gewrichtsblokkades of een gebrek aan core stability). Het is een langdurig proces waarbij we streven naar blijvende klachtenvermindering. Het probleem met de behandelingen die een snelle klachtenvermindering geven is dat ze op de lange termijn niet effectief zijn. In enkele gevallen zien we zelfs een verslechtering optreden ten opzichte van de beginsituatie. Het is soms moeilijk voor zowel de dokter als de patiënt om je niet te laten verleiden en voor deze “snelle oplossingen” te kiezen.

Innoverend onderzoek

Eerder wetenschappelijk onderzoek laat zien, dat de bekende excentrische oefeningen op de trap heel effectief zijn. Toch laat de praktijk zien dat het niet voor iedereen werkt, anders zou deze groep mensen zich niet bij ons melden. Binnen het onderzoek zijn oefeningen de hoeksteen van de behandeling. Hiermee wordt de balans tussen belasting en belastbaarheid hersteld.  Naast de onderhoudende factoren wegnemen, bekijken wij met dit onderzoek ook of we extra winst kunnen behalen door de oefeningen aan te passen. We hebben zelf een oefenprogramma ontwikkeld, waarbij we de oefeningen veel gelijkmatiger opbouwen en beter afstemmen op de patiënt. Telkens wordt er hierbij rekening gehouden met de (pijn)reactie van de pees op de oefeningen. Hierdoor zijn de oefeningen beter uitvoerbaar, in onze optiek minder saai, en minder pijnlijk. Nu is de vraag of het ook leidt tot een sneller herstel van de klachten. In ons eigen oefenprogramma starten we met de isometrische oefening, waarbij de spier/pees wel aangespannen wordt maar er geen verlenging of verkorting van de spier/pees optreedt. Dit is minder belastend voor de pees en werkt bij kniepezen zelfs pijn dempend. Als dit goed gaat wordt de belasting opgebouwd tot het niveau waarop de patiënt graag wil functioneren.

Het doel van Breuer

‘’Uiteindelijk willen wij. als SMC SportMáx zijnde. de beste zorg leveren voor iedereen met achillespeesklachten, zodat men niet langer dan nodig met de klachten blijft rondlopen. Wij denken dat er op dit vlak nog winst te behalen valt en willen voorop blijven lopen in de behandeling van peesklachten. Met dit onderzoek hoop ik hieraan een bijdrage te leveren, door inzichtelijk te maken welk oefenprogramma het beste is voor de patiënt.’’

Wat onderscheidt TendoMáx van andere behandelingen?

Het TendoMáx spreekuur is een multidisciplinaire combi-afspraak met de fysiotherapeut. Zowel de sportarts als de fysio hebben veel ervaring en we werken al ruim 10 jaar in deze samenstelling samen. Dit wordt nog aangevuld door een UTC scan die voor het gesprek met de sportarts afgenomen wordt. UTC is een nieuw soort echo, speciaal ontwikkeld om de peesstructuur in kaart te brengen door middel van kleurcoderingen. Veel mensen die zich bij ons melden belasten al veel minder en hebben al oefeningen gedaan. Echter de onderhoudende factoren zijn vaak (nog) niet aangepakt waardoor de klachten blijven bestaan. Door onze jarenlange ervaring zijn wij expert in het zoeken naar de onderhoudende factoren, waardoor oefeningen daarna vaak wel helpen. Bovendien geven wij geen standaard oefenprogramma (one size fits all), maar een oefenprogramma dat is afgestemd op de belastbaarheid van de pees en de patiënt. Een jonge atleet krijgt daarom bij ons een heel ander traject dan een 50-jarige niet-sporter.

  • Mocht u al lang met achillespeesklachten rondlopen en de oplossing nog niet gevonden hebben, bel dan met 040-8886040 om te kijken of het TendoMáx spreekuur iets voor u is!
Deel en like ons: