Voorbereiding op het nieuwe seizoen begint nu!

Hoe FIT ben jij? Preparticipatie screening in de sportgeneeskundige praktijk
10 september 2019
Máxima MC present bij de Lage Landen marathon.
15 oktober 2019

Voorbereiding op het nieuwe seizoen begint nu!

De zomer zit er op en heeft plaats gemaakt voor herfstweer met oer Hollandse regenbuien. Het wordt al weer vroeg donker en voor we het weten is het winter. Hoe kom je nu het beste de wintermaanden door met het oog op volgend seizoen? Hoe kun je er voor zorgen dat je begin van het nieuwe seizoen fit aan de start staat? Een sportmedisch onderzoek is het startpunt. Waarom nu juist in deze periode?

Een sportmedisch onderzoek geeft inzicht in iemands gezondheid, conditionele belasting en belastbaarheid. Op basis van het onderzoek geeft de sportarts een adviezen en richtlijnen mee om gericht te trainen. De wintermaanden staan voor de renner vaak in het teken van rust. Een deel van de renners stapt wel op de crossfiets of MTB maar het overgrote deel gaat met de benen omhoog. Zonde! Zeggen we vanuit Cycling Performance Centre(CPC). Juist in deze periode kun je werken aan een sterke conditionele basis voor het nieuwe seizoen. Een renner die met een goede conditie de winter ingaat, heeft hier alleen maar baat bij tijdens de voorbereiding op het volgende seizoen.

Welk onderzoek heb je nodig?

Sportmedische onderzoeken zijn er in meerdere vormen en maten. Jonge renners die nog in de groei zitten, raden wij een Basis+ onderzoek aan zonder inspanningstest. Het rust Ecg is voor deze renners een gedegen screening van het hart.  Een inspanningstest biedt geen meerwaarde  bij renners die nog niet zijn uitgegroeid. Het lichaam en het hart- longsysteem zijn nog in ontwikkeling waardoor een inspanningstest geen meerwaarde heeft. Als je uitgegroeid bent is een inspanningstest een goede aanvulling. De inspanningstest geeft inzicht in het hart-longsysteem tijdens inspanning, en maakt het ook mogelijk om de omslagpunten te bepalen.

Stel een doel.

Grotendeels is het een mentale kwestie om je nog tijdens de winter in te spannen. Aangezien de grootste prestatie- en wedstrijddoelen achter de rug zijn, heb je op het eerste gezicht niet veel meer om naar uit te kijken. Een eerste stap is om voor jezelf een nieuw doel te stellen. Dit hoeft niet per se een prestatief evenement te zijn, het kan ook een zogeheten procesdoel zijn, puur bedoeld om vooruitgang te boeken. Bijvoorbeeld: komende maand zit ik vier keer per week op de fiets, zodat ik met een goed gevoel de winter inga en geen achterstand heb als ik aan het volgende seizoen begin.

Tot slot: zeven tips

  1. Luister naar de signalen die je lichaam afgeeft
  2. Train niet te intensief. Blijf in je duurzones tijdens het fietsen
  3. Kort de duur van de trainingsweek in, maar train op eenzelfde intensiteit voor behoud van de conditie
  4. Varieer in je trainingen. Wissel intensievere sessies af met rustige sessies
  5. Als je je gewone hartslag/ vermogenszones niet haalt, ga dan niet alles proberen om toch in deze zones te rijden
  6. Monitor je rusthartslag en maximale hartslag om vermoeidheid op te sporen
  7. Stop een plezierelement in je trainingen om het leuk te houden

Meer informatie over het sportmedische onderzoek?

Contact

Deel en like ons: